Förändring över en natt

2011-10-17 22:19:19 My day

Tandläkaren var som sagt ute hos Einrad förra veckan och det slutade med att vi drog ut två vargtänder. ( dem ska i regel dras ut innan inridning då dem gör mer illa hästen än nytta). Einrads vargisar var väldigt vassa vilket resulterade i att det gjorde antagligen ont vid fastare grepp i tygeln. Så vid varje halvhalt som man var tvungen att ta tag lite i tygeln resulterade ofta i att hon slängde upp huvudet och stuvade sig. Ofta brukar hästar ge efter när man tar ett fastare grepp, men eftersom det har gjort ont har Einrad försökt springa undan greppet. Detta har gjort att hon har haft en del spänningar osv.

Men NU, när tänderna är väck är hon helt plötsligt som en annan häst. Det finns inte en ändå spänd muskel eller stress i henne, hon är avslappnad och går helt sinnesjukt bra! Caroline och jag var lite i chock. Hennes tölt hade vi försämrats i en del innan, tappat formen osv. Men nu går hon plötsligt väldigt samlat och i en stabil fin form. Hon är även mjuk i både galopp och trav då hon ofta stressat sig igenom dem gångerarterna. När man ber om en halvhalt och trycker ihop henne ytterliggare så blir det inte det här ryckiga, utan det blir väldigt harmoniskt och bara att lägga spöt löst på rumpan gjorde förut att hon slängde sig två meter upp i luften, nu tar hon i med bakbenen helt korrekt och hon,,aa det är verkligen inte samma häst. Tänk vad en tand kan göra mycket? Så med bettlöst går hon betydligt bättre! men ska om någon vecka börja rida med bettet igen för att få henne att acceptera det bättre och förstå att det inte längre gör ont.

Red henne som sagt i grimma i tre dagar och böt sedan till hakamor och jag tror både att tänderna är borta, att hon är lite mer tränad för sätet har gett detta resultat. Nu i efterhand känns det dumt att veterinären inte sa något när vi besiktigade henne, nu har hon antagligen försökt säga att "aj det gör ont" när jag istället krävt mer av henne. Lyssna på sin ponny! Ska ta ut kiropraktorn nästa vecka, förhoppningsvis, för att kolla igenom henne innan vi sätter igång med ny träningsmetod. Och nu kommer jag även variera mer mellan tredelat, rakt och hakamor för att få en mer lyhörd och avslappnad häst!  



Mitt vackra hjärta


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback